Feestelijke opening Prisma College

“De school staat er en is in gebruik. Het mooiste schoolgebouw van Nederland.” Afgelopen vrijdag was het zover, de officiële opening van het Prisma College. Alhoewel de medewerkers en de leerlingen al een paar maanden met veel plezier gebruik maken van het splinternieuwe gebouw, bleef een officieel moment uit. Op vrijdag 4 november kwamen leerlingen, medewerkers, omwonenden, ouders, wethouders, collega’s en het college van het bestuur bijeen. Samen openden ze het Prisma College, volgens Astrid Berendsen de mooiste school van het land.

 

Vlaggetjes en confetti

Wapperende vlaggetjes, muziek van een dj en twee groene enthousiaste opblaasfiguren, zo werd iedereen verwelkomt op de taxi-rotonde van het Prisma College. Voor sommige leerlingen verwarrend: “Het is toch allang geopend”, maar een feestje is altijd leuk. Het College van Bestuur gebruikte dit feestelijke moment om alle mensen, die hard hebben gewerkt om dit project te realiseren, te bedanken.

Van Hegeman Bouw & Infra was de technisch directeur aanwezig. Hij doneerde een bankje aan het Prisma College. Daarnaast hadden we speciaal aandacht voor mevrouw Nettie Gerritse. Haar legaat kwam ten goede aan de leerlingen van het Prisma College. Zij hebben op de buitenpatio nu een mooi muziekinstrument liggen. Ook wethouder Nermina Kundic was aanwezig. Ze hielt het kort en bondig, tot groot genoegen van de wachtende leerlingen. Samen met een tweetal leerlingen knipte zij het lintje door en daarmee was het Prisma College officieel geopend.

Ook werd er stilgestaan bij een grote lege plek in het gezelschap. Groot visionair en voorvechter van het nieuwe Prisma College, Nanske Lahaye-Zweers.

 

Water door de Rijn

Nanske was de directeur van het Prisma college en is op 23 augustus dit jaar overleden. De bouw van het Prisma College, de nieuwe school, was het levenswerk van Nanske, de bekroning op haar passie, visie, doorzettingsvermogen en levenskracht. Nanske inspireerde medewerkers, de architect en de bouwmannen met haar aanstekelijke bijna onmogelijke ideeën. Met een atrium, hellingbanen en een boomhut. Een echt wow-gevoel, voor iedereen.

Het was een lang proces met vele tegenslagen, want er moest heel wat water door de Rijn voordat het gebouw eindelijk gerealiseerd kon worden. Nanske bleef ervoor gaan. Nanske wilde betrokken zijn bij alle details en gebruikte al haar eigen kennis en die van anderen om het gebouw volledig naar haar plannen te realiseren. Ze heeft de architect geïnspireerd om samen een uitdagende leeromgeving te creëren waar leerlingen zoveel mogelijk worden gestimuleerd om zelfstandig te zijn. Met dit prachtige gebouw als eindresultaat, een gebouw dat aan alle kanten liefde en aandacht uitstraalt.

Zelfstandigheid

Volgens een leraar op het Prisma College komen de ideeën van Nanske goed op hun plek in de realiteit, de invulling van het schoolgebouw nodigt enorm uit tot de ontwikkeling van de zelfstandigheid van de leerlingen. “Het had allemaal ook één grote apenkooi kunnen worden, met een open aula en de overbruggende hellingbanen. Maar boven verwachting houdt iedereen zich heel netjes aan de regels. Volwassen gedrag door een volwassen gebouw.” Deze ontwikkeling in het gedrag van de leerlingen erkent teamleider Marc ook, “De ruimte nodigt uit tot zelfstandigheid. Het is in vergelijking met het vorige gebouw een échte vso school. Eindelijk kunnen de leerlingen van het Prisma College naar het echte voorgezet speciaal onderwijs.”

Open huis

Het liep vrijdag storm. Iedereen wilde bij de grote opening zijn van de mooiste school van Nederland. Vol trots lieten medewerkers en leerlingen van het Prisma College het gebouw aan alle gasten zien, want zij kennen de school inmiddels al op hun duimpje. Ouders weten nu precies waar hun kind naar school gaat, omwonenden weten wat er binnen de muren allemaal plaatsvindt, oud-leerlingen weten wat ze helaas net gemist hebben. Iedereen weet nu wat voor prachtig schoolgebouw De Onderwijsspecialisten nu rijker is, wat zijn we hier trots op!